Κεντρική σελίδα Επικοινωνία Συλλογή Υπογραφών About
Κατηγορία: ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

 

Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ
 
   Τα τελευταία δώδεκα χρόνια ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μας, κυμάνθηκε στο 4%, δηλ. τριπλάσιος, του ρυθμού ανάπτυξης άλλων κρατών της Ευρώπης. Την περίοδο λοιπόν αυτή, των παχέων αγελάδων, δημιουργήθηκε πλούτος και ενώ, λογικά, θα περίμενε κανείς η ζωή όλων των ελλήνων να βελτιωθεί κάπως, επιδεινώθηκε και μάλιστα δραματικά, προκαλώντας μεγάλα οικονομικά προβλήματα στα νοικοκυριά, στην αγορά, αλλά και στον κρατικό προϋπολογισμό. Όλα τα χρήματα που εισέπραξε το κράτος φέτος (2008) εξανεμίστηκαν και επί πλέον χρεώθηκε άλλα 45 χιλιάδες εκατομμύρια €.
   Μέσα σε επτά χρόνια οδηγηθήκαμε σε μια κατάσταση, χαρακτηριστικά της οποίας είναι: η ακρίβεια, η ανεργία, η φτώχια, η υπερχρέωση, τα άδεια ταμεία του κράτους, των τραπεζών, των ασφαλειών, η δύσκολη οικονομική κατάσταση των μισθωτών, των αγροτών  των μικρομεσαίων και οικογενειακών επιχειρήσεων και η παράλυση της αγοράς. Αυτή είναι σήμερα η εικόνα μιας χώρας που ανήκει στον πυρήνα των ανεπτυγμένων κρατών της Ευρώπης, με ισχυρό! νόμισμα του οποίου η αγοραστική δύναμη έπεσε στις 100 δρχ. από 340, με μισθούς και συντάξεις της πείνας και με Έλληνες (ευρωπαίους) πολίτες σε απόγνωση.
   Επειδή, περιμένοντας τις καλύτερες μέρες, η υπομονή και η ανεκτικότητα εξαντλήθηκαν, αποφασίσαμε, εμείς οι απλοί πολίτες, (δηλ. ο όχλος όπως μας αποκαλούν πολλοί) να παρέμβουμε και με την ιδιότητά μας, αυτήν του αφεντικού της χώρας, όπως καθορίζει το σύνταγμα, να δώσουμε στην κυβέρνηση, (στην οποιαδήποτε κυβέρνηση) με την μέθοδο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, μία ειδική  εντολή με συγκεκριμένα μέτρα κατά της ακρίβειας, διότι η εντολή που δίνουμε κάθε τέσσερα χρόνια είναι γενική και αόριστη και το σύστημα δεν μας δίνει καμιά άλλη δυνατότητα να εκφραστούμε ή να παρέμβουμε, ειδικά, όπως στην περίπτωση αυτή, όταν βλέπουμε τα εισοδήματά μας να συρρικνώνονται και την περιουσία μας να χάνεται χωρίς κανέναν σοβαρό λόγο.
   Στόχος μας είναι να ανατρέψουμε τα τετελεσμένα γεγονότα που δημιούργησε το σύστημα, με την επωνυμία ακρίβεια, αφαίμαξης εισοδημάτων, μισθών, συντάξεων και περιουσιών των οικογενειών της εργασίας, το οποίο στήθηκε σιγά – σιγά αυξάνοντας το κόστος ζωής στην Ελλάδα κατά 250%. Απέναντι σ’αυτήν την κατάσταση και την μέθοδο, ο νεοϊδρυθείς Σύλλογος ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ αντιπαραθέτει το ρεαλιστικό πρόγραμμα ΛΑΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ κατά της ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ το οποίο εγγυάται την πάταξη της ακρίβειας και των αιτίων που την προκαλούν, την μείωση του κόστους ζωής αλλά και την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε. Κάθε πολίτης χωριστά, ανεξάρτητα από τον επαγγελματικό κλάδο στον οποίο ανήκει, καλείται, αν συμφωνεί, να πει ένα ΝΑΙ. Η προσπάθεια ενημέρωσης όλων των πολιτών συνεχίζεται.
   Η πρωτοβουλία μας αυτή δεν στρέφεται εναντίων κανενός εργαζόμενου πολίτη και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, εργαζόμενο δεν εννοούμε μόνο τον μισθωτό.   Δεν θέλουμε την αντιπαράθεση αλλά την συνεννόηση, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης. Σ’αυτήν την προσπάθεια θέλουμε και την συμμετοχή του καταστηματάρχη. Να ακούσουμε την γνώμη και το σχόλιό του.
   Ο καταναλωτής πιστεύει ότι ο καταστηματάρχης αδιαφορεί και αδρανεί συμβάλλοντας στην διαιώνιση του προβλήματος και ότι δεν προβάλλει καμία αντίσταση στις αλλεπάλληλες αυξήσεις, μετακυλώντας τις, με μεγάλη άνεση, στον καταναλωτή. Αυτό όμως δημιουργεί πρόβλημα στις οικογένειες καταναλωτών χαμηλού εισοδήματος που στην Ελλάδα είναι πάρα πολλές, με αποτέλεσα να αδειάζει η αγορά. Τότε, το πρόβλημα το μοιράζονται οι καταναλωτές με τους καταστηματάρχες της παραδοσιακής αγοράς και το κέρδος οι κερδοσκόποι. Δημιουργείται όμως η υπόνοια ότι ο καταστηματάρχης παίζει το παιχνίδι των κερδοσκόπων και αφού δεν παίρνει θέσει, ενισχύεται η υπόνοια. Ποια είναι λοιπόν η απάντηση του καταστηματάρχη; Τα ενοίκια, τα δάνεια, ο λεγόμενος αέρας, ο ΦΠΑ που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής μπαίνοντας σε ένα μαγαζί να ψωνίσει, δεν είναι πρόβλημα; Αν σ’αυτά προσθέσουμε και τα μεγαλύτερα, στα οποία δεν θέλω να αναφερθώ, αφού είναι γνωστά σε όλους, τότε πλέον δεν μπορούμε να πούμε ότι η παραδοσιακή αγορά έχει πρόβλημα αλλά ότι η ίδια η αγορά είναι το πρόβλημα.  
   Πολλοί επιχειρηματίες πιστεύουν ότι τη λύση σ’αυτήν την συγκυρία θα τη δόση ένα δάνειο. Το δάνειο όμως, έχει νόημα μόνο όταν έχεις καταστρώσει ένα σχέδιο με το οποίο θα ανεβάσεις τον τζίρο του μαγαζιού σου και το δικό σου εισόδημα, όχι το εισόδημα των κερδοσκόπων. Όταν παίρνεις δάνειο επειδή αντιμετωπίζεις οικονομικό πρόβλημα, αυτό μεγεθύνει το πρόβλημα και μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερες καταστάσεις, διότι το θέμα δεν είναι, πως θα αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα ενός προβλήματος αλλά τα αίτιά που το προκαλούν. Δάνεια αυτού του είδους προσφέρουν μεν κάποια πρόσκαιρη ανακούφιση, αλλά δεν λύνουν κανένα πρόβλημα και ειδικά αυτό της ακρίβειας. 
   Θεωρούμε λοιπόν ότι η συμμετοχή στον αγώνα καταπολέμησης της ακρίβειας, για να επιστρέψουμε στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και να αποφευχθούν κοινωνικές εντάσεις, είναι χρέος όλων μας.
                                                                      Ιανουάριος 09
                                                                                  Βασίλης Αϊβάτσης          
Home Page
  Εργαλεία
  Εκτύπωση    Αποστολή    Σχολιασμός 
Το άρθρο αυτό δεν έχει σχολιαστεί από κανέναν επισκέπτη

Για να εμφανιστούν τα σχόλια σας, θα πρέπει να εγκριθούν από τους αρμόδιους διαχειριστές του web site.
Σύνθετη αναζήτηση

Design by Aivatsis Vasilis - Developed and hosting by Weblogic