Κεντρική σελίδα Επικοινωνία Συλλογή Υπογραφών About
Κατηγορία: ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ
ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ

 

ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ
 
Μία παλιά  μέθοδος η οποία, παρακάμπτοντας τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς, του εμπορίου, της ελεύθερης οικονομίας, της φορολογίας, της ανταγωνιστικότητας, και της διαμόρφωσης τιμών και μισθών, επιφέρει κέρδη μεγάλα μέχρι τεράστια σε οικονομικά ισχυρούς επιχειρηματίες και οδηγεί στη συρρίκνωση εισοδημάτων και στην χρεοκοπία τους αδύναμους και τους μισθωτούς, για τους οποίους όμως προβλέπει ελεημοσύνη (όπως,  ταμείο κατά της φτώχειας και παντοπωλείο η αγάπη) για να λεν και ευχαριστώ. Οι μηχανισμοί που απαιτούνται για να λειτουργήσει αυτή η μέθοδος είναι η καλή οργάνωση, τα καρτέλ, η νοθεία, η εκμετάλλευση προνομίων, θέσεων, και σχέσεων, η πάταξη της ανταγωνιστικότητας, η φοροδιαφυγή, η διαπλοκή  κ.α.  γι’αυτό και το κέρδος αυτό λέγεται αισχρό.
   Στην Ελλάδα η αισχροκέρδεια λειτουργεί, εδώ και έξι χρόνια, δηλ. από την είσοδο του ευρώ στη χώρα μας,  ανενόχλητα και μάλιστα με τεράστια  επιτυχία. Να φανταστείτε ότι οι τιμές στην Ελληνική αγορά ήταν κατά 40 και 50% πιο κάτω από τις αντίστοιχες  της Γερμανίας και σήμερα όχι μόνο τις  φτάσαμε αλλά και τις ξεπεράσαμε κατά πολύ. Ακόμα και τα Ελληνικά προϊόντα είναι εκεί φθηνότερα.
   Υπάρχει κανείς που να μπορεί να υποστηρίξει ότι αυτή η εξέλιξη δεν είναι αποτέλεσμα Ελληνικής αισχροκέρδειας, όταν τα αίτια που προκαλούν τις αυξήσεις, στις τιμές των αγαθών, είναι τα ίδια σε όλες τις χώρες; Πως αλλιώς  δηλ. μπορούμε να εξηγήσουμε το φαινόμενο, στη Γερμανία να έχουμε αυξήσεις 25% ετησίως και στην Ελλάδα 50 και 70%.; Σας πληροφορώ ότι στη Γερμανία υπάρχουν εκατοντάδες προϊόντα που είναι κατά 50% ποιο φθηνά από ότι στην Ελλάδα.
   Αφού, μετά έξι χρόνια, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει αισχροκέρδεια, άρχισε η κυβέρνηση να εξαγγέλλει μέτρα πάταξής της, κατά δεκάδες. Το περίεργο όμως είναι,  ότι τα μέτρα αυτά χτυπάνε μεν την αισχροκέρδεια, αλλά τη χτυπάνε στον ώμο χαϊδευτικά. Η συμφωνία που έγινε μεταξύ κυβέρνησης, βιομηχάνων και μεγάλων επιχειρήσεων να κάνουν διάλειμμα στις αυξήσεις για κανένα εξάμηνο ή και να κατεβάσουν τις τιμές (3%) μέχρι να ηρεμίσουν κάπως τα πνεύματα, δεν σημαίνει απολύτως τίποτε, αφού μετά την παρέλευση αυτής της περιόδου, μπορούν να συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό όπως τα τελευταία χρόνια.
   Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «χρειάζεται η συγκρότηση ενός πανίσχυρου μετώπου απέναντι σε φαινόμενα αισχροκέρδειας, νοθείας και απάτης.» Δεν είναι επί του παρόντος να σχολιάσω την ασάφεια, τον αινιγματικό χαρακτήρα χρησμού και το διφορούμενο της πρότασης αυτής, θα αναφερθώ όμως, με λίγα λόγια, στο κυρίως νόημά της. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι συγκροτήσαμε αυτό το μέτωπο. Με ποιόν ή με τι θα τα βάλουμε κύριε πρωθυπουργέ, όταν κανένας Έλληνας δεν γνωρίζει τα χαρακτηριστικά της αισχροκέρδειας; Δεν πρέπει πρώτα να μας την περιγράψετε ή καλύτερα να δημοσιεύσετε την φωτογραφία της στην τηλεόραση, να την κολλήσετε στις κολώνες κάθε γειτονιάς για να μπορούμε να την αναγνωρίσουμε αν τη συναντήσουμε;
   Αν το κάνετε αυτό, τότε πλέον δεν χρειάζονται ούτε μέτρα ούτε μέτωπα, διότι ο κάθε καμένος, από την αισχροκέρδεια, πολίτης θα μπορεί, μόλις την συναντήσει κάπου, να καλέσει την αστυνομία για να την συλλάβει. Το πώς θα την εξαφανίσουμε για πάντα  και κυρίως πόσα θα πληρώσει για τη ζημιά που προκάλεσε και θα προκαλέσει μέχρι να πιαστεί, αυτό μπορεί να αποφασιστεί και τώρα. Έτσι δηλ. για να είμαστε έτοιμοι. Δεν θα ήταν λοιπόν καλύτερα να εφαρμόσουμε αυτήν τη μέθοδο, που είναι και ανέξοδη και πολύ πιο εύκολη από την συγκρότηση μετώπων; Είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης. Ή θέλουμε δηλ. να κάνουμε κάτι ή απλά το συζητάμε και αφήνουμε το κακό να διαιωνίζεται. Μία λαϊκή παροιμία λέει: όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, όλη μέρα κοσκινίζει.
   Πάντως, γεγονός είναι ότι αισχροκέρδεια υπάρχει και καλά κρατεί. Το Ευρώ έχασε το 70% της αγοραστικής του δύναμης (1 € = 100 δρχ.). Ο πληθωρισμός κυμαίνεται  στο 30% ετησίως εδώ και έξι χρόνια. Ο κατώτατος μισθός και η σύνταξη πήραν αύξηση 6 φορές 3% αντί για 6 φορές 30%. Οι τιμές είναι αδικαιολόγητες και δεν ξέρω αν μπορούν να κηρυχτούν και παράνομες. Το υπουργείο οικονομίας και οικονομικών φέρει ακέραια  την ευθύνη για τη ζημιά που έπαθε ο μισθός, η σύνταξη και γενικά ο οικογενειακός προϋπολογισμός και θα πρέπει να δημοσιεύσει  τους λογαριασμούς υπολογισμού του πληθωρισμού των τελευταίων έξι ετών και τις τιμές των αγαθών επί δραχμής. Η αναπροσαρμογή τιμών, μισθών και ενοικίων, πλέον, επιβάλλεται εκ των πραγμάτων και τετελεσμένα γεγονότα δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε.
   Όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας και γενικά της ακρίβειας, πρέπει να ληφθούν υπόψιν η γνώμη και οι προτάσεις των απλών πολιτών, τις οποίες ακούμε κάθε μέρα στην τηλεόραση από αγανακτισμένους ανθρώπους   και όχι μόνο των πολιτικών με μισθό άνω των 10 000,- €. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με διαδηλώσεις και συλλαλητήρια  αλλά με ΛΑΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ την οποία θα στείλουμε στην κυβέρνηση με δημοψήφισμα. Αυτή είναι η λύση και αυτήν πρέπει να υποστηρίξουμε όλοι, όσοι λέμε ότι είμαστε κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας αλλά και το εννοούμε.   
                                                                                                Βασίλης Αϊβάτσης       
Home Page
  Εργαλεία
  Εκτύπωση    Αποστολή    Σχολιασμός 
Το άρθρο αυτό δεν έχει σχολιαστεί από κανέναν επισκέπτη

Για να εμφανιστούν τα σχόλια σας, θα πρέπει να εγκριθούν από τους αρμόδιους διαχειριστές του web site.
Σύνθετη αναζήτηση

Design by Aivatsis Vasilis - Developed and hosting by Weblogic